ABD Dışişleri Bakanı Rubio, bakanlığında gerçekleşen bir etkinlikte Rümeysa Öztürk hakkında gelen bir soruya yanıt verdi.
Rubio, Öztürk'ün F1 öğrenci vizesinin iptal edildiğini resmi olarak onayladı.
Vizelerin ne zaman iptal edilebileceği konusundaki politikalarını açıklayan Rubio, "Eğer Amerika Birleşik Devletleri'ne öğrenci sıfatıyla katılmak için başvuruda bulunuyorsanız ve bize yalnızca köşe yazarlığı yapmak için değil, aynı zamanda üniversite kampüslerini tahrip etmek, öğrencilere zorbalık yapmak, bina işgal etmek ve genel bir kargaşa yaratmak amacıyla geldiğinizi belirtirseniz, bize yalan söyleyip vize aldıktan sonra ABD'ye bir şekilde girmeyi başarırsanız, o zaman size vize vermeyeceğiz. Eğer vizeniz varsa bile, onu iptal edeceğiz." şeklinde ifade etti.
Vizesi iptal edilen herkesin ABD'deki yasal statüsünü kaybedeceğini vurgulayan Rubio, "Vizenizi kaybettiğinizde yasal olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde kalamazsınız. Her ülkenin sahip olduğu gibi, biz de sizi ülkemizden çıkarma hakkına sahibiz. Bu durum son derece açıktır." dedi.
Öztürk'ü "üniversitelerde isyan çıkarmaya yönelik girişimde bulunmakla" itham eden Bakan Rubio, "Sizi eğitim almanız ve diploma edinmeniz için vize veriyoruz; üniversite kampüslerimizi yakacak bir sosyal aktivist olmanız için değil. Eğer vize aldınız ve buna rağmen böyle bir eylem yapmaya karar verirseniz, vizenizi geri alırız." şeklinde değerlendirdi.
İFTARA GİTMEK İÇİN EVİNDEN ÇIKTIĞI ESNADA GÖZALTINA ALINMIŞTI
Türkiye'de üstün başarıyla liseyi tamamlayıp çift dalda üniversite diplomasını alan ve Fulbright bursuyla ABD'de doktora yapan Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamında iftar yemeğine gitmek üzere Massachusetts'teki konutundan çıkar çıkmaz sivil ICE (Göçmenlik ve Gümrük Uygulamaları) görevlileri tarafından gözaltına alındı.
ICE çalışanları, Türk öğrencinin ellerini kelepçeleyerek gözaltına aldıkları esnada Öztürk'ün protestoları kameraya yansıdı.
Öztürk'ün avukatı Mahsa Khanbabai, müvekkilinin durumuyla ilgili bilgi alamadığını duyurmuş; Tufts Üniversitesi de bu gözaltı işlemiyle ilgili olarak yönetimlerine herhangi bir bilgi verilmediğini açıklamıştı.
Türk arkadaşları, Öztürk hakkında endişeliyken, ABD'deki üniversitelerde "Filistin destekleyenleri izleme" amacı güden Canary Mission adlı internet sitesinin Öztürk’ün geçen yıl konuyla alakalı yayınladığı bir makalenin görseliyle birlikte kişisel bilgilerini paylaşmış olduğunu duyurdu.
ABD'li Demokrat Senatör Elizabeth Warren, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasını "medeni özgürlüklerin kısıtlanmasına yönelik kaygı verici bir durumu" örnek göstererek eleştirmişti.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı'ndan bir sözcü ise AA'ya, Rümeysa Öztürk'ün öğrenci vizesine uygun olmayan faaliyetlerde bulunduğunu öne sürdü.
Öztürk'ün gözaltına alınması, Donald Trump yönetiminin Filistin yanlısı öğrencilere ve akademisyenlere karşı uyguladığı baskıların yoğun olduğu bir dönemde gerçekleşti. Daha önce de Filistinli aktivist Mahmud Halil, Columbia Üniversitesinden mezun olduktan sonra gözaltına alınmıştı.
Georgetown Üniversitesi araştırmacısı Badar Han Suri de "Hamas propagandası ve antisemitizm" yapmakla suçlanarak sınır dışı edilmek istenirken, ABD'li Yargıç Patricia Tolliver Giles bu kararı durdurmuştu.