Almanya'da yaklaşık 59,2 milyon seçmenin oy verme hakkına sahip olduğu erken genel seçimler, yerel saatle 18.00'de tamamlandı.
Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD tarafından yayımlanan ilk sandık çıkış anketinde, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’i başbakan adayı olarak gösteren Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, oyların yüzde 29’unu almıştır.
CDU ve Bavyera'daki kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile birleşen CDU/CSU, 2021’deki seçimlerle karşılaştırıldığında oy oranını 4,9 puan artırmayı başarmıştır.
AŞIRI SAĞIN YÜKSELİŞİ
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, önceki seçimlere göre 9,1 puan artış göstererek oy oranını yüzde 19,5’e çıkardı ve ikinci sırada yer aldı.
Mevcut Başbakan Olaf Scholz’u tekrar başbakan adayı olarak belirleyen Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise, bir önceki oylamaya kıyasla 9,7 puan gerileyerek yüzde 16 oy oranıyla üçüncü sıraya düştü.
Eğer bu oran devam ederse, SPD, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki genel seçimlerde en düşük oy oranını almış olacak.
Yeşiller Partisinin de, 2021’deki seçimlere göre oy oranı 1,2 puan azalarak yüzde 13,5 seviyesine geriledi.
Seçim döneminde başarılı bir kampanya yürüten Sol Parti ise oylarını bir önceki seçime göre 4,7 puan artırarak, sandık çıkış anketine göre yüzde 8,5’lik bir sonuç elde etti ve meclise girmesi bekleniyor.
Erken genel seçimlere yol açan Hür Demokrat Parti (FDP), bu sefer SPD ile birlikte önemli bir oy kaybı yaşadı.
SONUÇLAR BU ŞEKİLDE OLURSA FDP MECLİS DIŞINDA KALACAK
2021 seçimlerine göre 6,5 puan bir kayıp yaşayan FDP’nin oy oranı, ilk çıkan anketlerde yüzde 4,9 olarak gözlemlendi. Seçim barajının yüzde 5 olduğu dikkate alındığında, eğer sonuçlar bu şekilde kesinleşirse, FDP, birkaç puan farkla meclis dışında kalma riski taşıyor.
Ayrıca, ilk kez genel seçimlere katılan "Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin" (BSW) Partisi de oy oranını yüzde 4,7 olarak belirledi.
FPD ile BSW’nin yüzde 5’lik seçim barajını aşma ihtimali, geniş bir ilgiyle takip ediliyor.
SANDALYE DAĞILIMI NASIL OLACAK?
İlk sandık çıkış anketine göre, Almanya Federal Meclis'inde sandalye dağılımı şu şekildedir: CDU/CSU 211, AfD 142, SPD 116, Yeşiller 98, Sol Parti 62.
Ayrıca, Danimarkalı azınlık tarafından kurulan ve seçim barajından muaf olan Güney Schleswig Seçmen Birliği (SSW) de 1 milletvekili ile mecliste yer alacak.
Bu arada, seçime katılım oranının yüzde 84 ile 1990’dan beri en yüksek seviyeye ulaştığı bildirilmektedir.
MERZ'İN PARTİSİ ZAFERİNİ İLAN ETTİ
Seçimlerin bitiminin ardından Merz’in partisi CDU’dan yapılan açıklamada, "Güveniniz için teşekkürler, destekleriniz için müteşekkiriz! Almanya'daki seçmenler bize net bir yetki verdi: Ülkemiz için sorumluluk almak ve yeni federal hükümete liderlik etmek. Bu güven bizler için hem bir cesaret kaynağı hem de büyük bir sorumluluktur. Önümüzde zorlu görevler bulunuyor; bunları alçakgönüllü bir şekilde, kararlılıkla ve tüm gücümüzle yerine getireceğiz. Birlikte Almanya için siyasi değişimi gerçekleştirmeyi ve ülkemizi ileri taşımayı hedefliyoruz!" denildi.
AfD'DEN "TARİHİ BAŞARI" AÇIKLAMASI
Sandık çıkış anketlerine göre oy oranını önceki seçimlere göre neredeyse iki katına çıkaran AfD'nin başbakan adayı Alice Weidel, yaptığı açıklamada, "Bu (seçim), bizim için tarihi bir başarıdır. Elimize geçen en yüksek sonuç. Son federal seçimlerde kazandığımız oyunu iki katına çıkarmayı başardık. Halkımızın iradesini gerçekleştirmek için çabalarımız devam edecek. Ülkede politika yapma arzusundayız." şeklinde ifade etti.