Dolar 38.7738 Euro 43.4868 Altın 3966.837 Borsa 9701.55 Sterlin 51.629 Brend 66.2
14 Mayıs 2025 Çarşamba

Hastanelerde Katılım Payı Düştü! Enflasyon Beklentileri Neden Azaldı?

Şubat ayı TÜFE tahminleri, hastanelerde katılım payı miktarının 45 TL'den 20 TL'ye inmesiyle birlikte %3 oranının altına düştü.

Hastanelerde Katılım Payı Düştü! Enflasyon Beklentileri Neden Azaldı?
24 Şubat 2025 Pazartesi/12:19

Kamu sağlık kuruluşlarında hasta katılım paylarının tutarları düşürüldü.

23 Şubat tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sağlık uygulama tebliğine göre, Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri, semt poliklinikleri, devlet ve vakıf üniversiteleri hastanelerinde hasta muayene katılım payı 45 TL'den 20 TL'ye indirildi.

ÖZEL HASTANELERİN KATILIM PAYLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

İkinci ve üçüncü basamak özel sağlık hizmeti sağlayıcılarında 50 TL olarak belirlenmiş olan muayene katılım payında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

OCAK ZAMMI GERİ ALINDI

Devlet hastanelerinde hasta muayene katkı payı, ocak ortasından itibaren yüzde 233, eğitim ve şehir hastanelerinde ise yüzde 543 oranında artırılmıştı. Yeni düzenlemeyle, bu artışların devlet ve üniversite hastanelerindeki çoğu kısmı geri alınmış oldu.

HASTA KATILIM PAYLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN ENFLASYONA ETKİSİ BEKLENİYOR

Ekonomistler, kamu sağlık kuruluşlarında hasta katılım paylarının azaltılmasının ardından Şubat ayı enflasyon beklentilerini aşağı yönlü güncellemeye başladı.

Ocak ayında yayımlanan sağlık uygulama tebliği (SUT) ile artırılan devlet ve üniversite hastanelerindeki hasta katılım payı, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğle düşürülmüş oldu.

Muayene katılım paylarının artışı, Ocak ayında yıllık enflasyonda 0,5 puanın üzerinde yukarı yönlü bir etki yaratmıştı. Ekonomistler, bu etkinin Şubat ve Mart aylarında da devam ederek toplamda yıllık 1,5 puana yükselebileceğini öngörmüşlerdi.

Katılım payındaki düşüşle beraber toplam etkinin önceki tahmine göre 0,4-0,8 puan daha düşük olacağı öngörülmekte.

Bu durumla birlikte, Şubat ayında yaklaşık yüzde 4 olarak tahmin edilen aylık enflasyon beklentisini de yüzde 3'ün altına indirmeye başladılar.

ŞUBAT ENFLASYONU BEKLENTİSİ YÜZDE 3,6'DAN YÜZDE 3'E DÜŞTÜ

QNB’nin günlük raporunda, bu değişiklik sonrası Şubat ayı TÜFE enflasyonu tahmini yüzde 3,6'dan yüzde 3'e revize edildi.

Bahçeşehir Üniversitesi'nden Prof. İbrahim Ünalmış, "Yapılan düzenlemenin şubat ayı enflasyon beklentilerini yüzde 1 puana yakın azaltacağını öngörüyoruz. Şubat ayı enflasyon tahminimizi de yüzde 2,9 ile yüzde 3,1 aralığına revize ettik." ifadelerini kullandı.

EN DÜŞÜK TAHMİNLERE GÖRE ŞUBAT ENFLASYONU YÜZDE 2,8

Reuters’ın görüş aldığı ekonomik analistler arasında Şubat ayı için en düşük tahmin şu an yüzde 2,8 seviyesinde. Ekonomistler, iade süreçlerinin olacağı için Ocak ayındaki etkinin gözden geçirilebileceğini ve bu revizyon hızlı gerçekleşmezse Şubat ayında sağlık harcamalarında aylık bazda bir düşüş görülebileceğini belirttiler.

Reuters'ın Şubat ayı enflasyon anketi ise henüz sonuçlanmadı.

Ocak ayındaki ankette piyasa katılımcıları Şubat ayı enflasyon beklentisini yüzde 2,65 olarak belirtmiş, Merkez Bankası'nın son piyasa katılımcıları anketindeki Şubat ayı beklentisi ise aylık yüzde 3,23 seviyesinde olmuştu.

Ekonomistlerin yeni tahminleri, bu değişim sonrası yüzde 2,5 ile yüzde 3 aralığına doğru şekillenmeye başladı.


© Balıkesir Son Dakika