Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetim faaliyetleri devam ederken, taklit ve tağşiş yapılan gıdaların listesi de giderek uzuyor. Konya'da bir işletmede bulunan domuz eti, toplumda kaygıya yol açtı. Yıllarca farkında olmadan neler tükettik; bu durum sağlık açısından risk oluşturabilecek gıdaların listesine yeni ürünlerin eklenmesiyle tazelendi. İşte bakanlığın en son güncellediği liste…
DOMUZ ETİ BİLDİRİLDİ
Konya’nın Emirgazi ilçesindeki "Muhtar Hanımın Yeri" isimli işletmenin ürünlerinde domuz eti belirlendi. Kıyma bazlı ürünlerdeki domuz tespiti sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağlığı tehdit eden gıdalar listesi de güncellendi. Yeni listeyle birlikte, bakanlığın belirlediği ürün sayısı 201'e yükseldi ve Adana köfte ile Adana kebapta da domuz etine rastlandı.
LISTEYE 22 YENİ ÜRÜN DAHİL EDİLDİ
Taklit veya tağşiş yapılan gıdalar listesine eklenen yeni ürünler arasında Demlik Çay’da gıda boyası tespit edilirken, kekikte de yabancı maddeler bulundu. Kırmızı tatlı toz biberde, domates eritme peyniri ile bitkisel yağ kaydedilirken, piliç sucukta kanatlı etine, kasap köftede de taşlık ve kalp iç organlarına rastlandı. Ayrıca balda taklit yapıldığı bilgisi verildi.
SÜT ÜRÜNLERİYLE İLGİLİ YENİ EKLEMELER
Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar listesine toplamda 18 yeni ürün eklenerek sayısı 81'e ulaştı. Eritme peyniri, kaşar peyniri, beyaz peynir ve tost peynirlerinde düşük yağ oranı ile ilgili tespitler yapıldı.